Wat zijn de verschillende stappen om gipsplaten correct op een metalenstructuur te plaatsen?   

Stap voor stap

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig?

 • Knauf Standaardgipsplaten 13 AK
 • Handrasp voor gipsplaten
 • Handschuurblok
 • Schuurpapier korrel 180
 • Snelbouwschroeven
 • Potlood en meter
 • Breekmes
 • Gipsplaatzaag
 • Elektrische schroevendraaier

Meer lezen

Een gipsplaat op maat snijden

Meet, voordat je begint, de hoogte van de metaalstructuur met behulp van een meter en trek 10 mm af van het meetresultaat, dit om omstijgend vocht te vermijden. Duid met het potlood het stuk aan dat moet afgesneden worden en snij vervolgens de gipsplaat zoals aangegeven in het filmpje. Breek de plaat voorzichtig af en snij het karton op de rug verder door met een breekmes, zodat je een gelijkmatige snijrand krijgt. Gebruik voor uitsparingen van minder dan 3 cm breed een handzaag

Meer lezen

De op maat gesneden gipsplaat afwerken

Wanneer de gipsplaat op de juiste maat gesneden is, kan je aan de afwerking beginnen. Gebruik daarvoor een handrasp voor gipsplaten en een schuurpapier. Begin eerst met de handrasp en ga verder met het schuren van de hoeken met het schuurpapier. Het doel is dat de eventuele oneffenheden zo veel mogelijk weggewerkt zijn. 

Welke schuurpapier heb ik nodig? Gebruik bij voorkeur een schuurpapier korrel 180. Dit type papier is geschikt voor afwerkingswerken op gipsplaten. 

Meer lezen

De plaats van de schroeven op de gipsplaat aanduiden

Om je gipsplaat juist op de metalen structuur vast te zetten, volg je deze richtlijnen: 

 1. Trek een parallelle lijn op 10 mm van de rand van de plaat. 
 2. Trek een lijn over de volledige lengte van de plaat op een breedte van 60 cm.
 3. Breng vervolgens om de 25 cm een markering aan. 

Meer lezen

De gipsplaten op de metalen profielen vastzetten

Laat om te beginnen een ruimte van +/- 10 mm tussen de gipsplaat en de vloer, dit om opstijgend vocht te vermijden. Zet vervolgens de gipsplaten op de metalen profielen vast met behulp van aangepaste schroeven, die je om de 25 cm op de vooraf aangegeven markeringen schroeft. Zorg ervoor dat je ze in het starre gedeelte van het metalen profiel aanbrengt.

Zodra de platen vastgeschroefd zijn, kan je de kabelmantels en sanitaire leidingen erdoor steken, zoals aangegeven in het filmpje.

Belangrijk: Als je je scheidingswand akoestisch wil isoleren, moet je de geluidsisolatie plaatsen voordat je de kabelmantels en de sanitaire leidingen doorvoert.

Tip van een vakman: Als je aan een kant van de wand begint met een volledige plaat van 120 cm breed, begin dan aan de andere kant met een plaat van 60 cm breed. Zo krijg je een stevigere wand. 

Meer lezen
Delen