Een tegelvloer in een badkamer voegen

Je hebt de vloer van je badkamer betegeld? Dan is het nu tijd om over te gaan tot het voegwerk.

Stap voor stap

Wat hebt u nodig?

Wat hebt u nodig?

  1. Knauf Flex-voegmortel
  2. Knauf cementsluierverwijderaar
  3. Repafill Universal Fix
  4. Twee emmers
  5. Een truweel
  6. Een mortelmixer
  7. Een rubberen voegspaan
  8. Een spons voor de tegelzetter
  9. Een siliconepistool
  10. Een silicone koker

Meer lezen

Voegkruisjes en nivelleerclips verwijderen

Verwijder eerst met de hand of met een tang de voegkruisjes die in de tegelvoegen zijn aangebracht. Let erop dat u dan de tegels niet beschadigt. Verwijder vervolgens het bovenste deel van de nivelleerclip met behulp van een tegelhamer of met de voet, zoals in de video weergegeven.

Meer lezen

De tegels reinigen

Verwijder al het stof van de tegels met een stofzuiger. En reinig ze vervolgens met schoon water en een tegelzetterspons of een vochtige doek.

Meer lezen

De voegmortel aanmaken

Giet de benodigde hoeveelheid schoon water voor het mengsel in een schone emmer (ongeveer 0,24 l/kg poeder). Voeg vervolgens de Flex-voegmortel in poedervorm toe. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking aandachtig door zodat je de juiste verhoudingen water/poeder in acht neemt. Gebruik de menger om het water en het poeder tot een homogene en klontervrije massa te mengen. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten rusten en reinig ondertussen de mengas in een andere emmer met schoon water; daarna meng je de massa nog een laatste maal.

Goed om te weten: De voegmortel moet binnen 2 uur na de aanmaak verwerkt worden.

Meer lezen

De voegmortel op de tegels aanbrengen

Vul de voegen met behulp van een rubberen voegspaan zorgvuldig en gelijkmatig met de Flex-voegmortel. Druk de mortel in de voegen door diagonaal ten opzichte van de richting van de voegen over en weer te bewegen. Zorg er daarbij voor dat de voeg over de volledige dikte gevuld is.
Verwijder regelmatig overtollig product van het oppervlak. Wacht vervolgens de tijd die nodig is om de mortel in de voegen hard te laten worden (10 tot 20 minuten bij + 20 °C).

Hoe kies je je voegmortel?
Hierbij moet je rekening houden met de eisen die zich stellen voor het te voegen oppervlak en het type tegels. Voor een vloer of muur die continu aan vochtigheid is blootgesteld zoals in een keuken, badkamer of op een terras, kies je bij voorkeur een waterafstotende mortel zoals de Flex-voegmortel.

Meer lezen

Het oppervlak reinigen

Reinig het oppervlak met een licht bevochtigde tegelzetterspons of sponsspaan die je diagonaal over de voegen wrijft. Let op dat je tijdens deze handeling de mortel niet uit de voegen wast. Spoel de spons ook regelmatig uit en gebruik daarbij twee emmers water: de ene om het overtollige product te verwijderen en de andere om de spons uit te spoelen met schoon water.

Opmerking: Bij grote oppervlakken is het soms noodzakelijk om al met de reiniging te starten voordat het volledige oppervlak gevoegd is.

Meer lezen

De cementsluier verwijderen

Nadat de voegen volledig gedroogd zijn, kan er op het oppervlak een cementsluier achterblijven. Reinig de tegels in dat geval met Cementsluierverwijderaar.

Trek beschermende handschoenen aan. Verdun de Knauf Cementsluierverwijderaar met schoon water volgens deze verhouding: 1 eenheid Cementsluierverwijderaar voor 10 eenheden water. Bevochtig het oppervlak lichtjes en reinig de tegels vervolgens met een doek en het verdunde product.

Meer lezen

De plinten plaatsen

Voor de plaatsing van de plinten gebruik je een Repafill Universal Fix-lijm. Druk de plint gedurende enkele ogenblikken tegen de ondergrond om een goede overdracht van de lijm te verzekeren.

Meer lezen

De voegaansluiting afwerken

Vul de voegen tussen de tegels en de aanpalende elementen met een aangepaste elastische en waterdichte kit. Gebruik hiervoor het juiste spuitpistool en wrijf de voeg met je vinger glad om overtollig product te verwijderen.

Tip: Raadpleeg een fabrikant gespecialiseerd in dichtingskitten om het juiste product te kiezen.

Meer lezen
Delen