Tutorial details page banner
Video

Een keramisch parket plaatsen

Samenvatting van de video

Genieten van de warme en authentieke uitstraling van een houtenparket zonder de nadelen, kan dat? Met een keramisch parket hebt u de beste van de twee werelden. Hoe een keramisch parket plaatsen?

Wat hebt u nodig?

Benodigd materiaal

Benodigd materiaal

 • #{item}

Benodigde gereedschappen

Benodigde gereedschappen

 • #{item}

Uitvoering

Uitvoering

Stap voor stap

Wat hebt u nodig?

 1. Supraflex-tegellijm
 2. Hechtemulsie
 3. Een KLS-kit
 4. Cerapoxy
 5. Cerapoxy Wash
 6. Een meter
 7. Een potlood
 8. Een waterpas
 9. Twee emmers
 10. Een truweel
 11. Tegels
 12. Een mortelmixer
 13. Twee lijmkammen
 14. Voegkruisjes
 15. Een rubberen tegelhamer
 16. Een slijpschijf
 17. Een tegelsnijder
 18. Een tegelzuigknap
 19. Een groot liniaal
 20. Een grote winkelhaak
 21. Een metselliniaal
 22. Rubberen spaan
 23. Tegelzetter spons
 24. Kitpistool
 25. Siliconenkit
Meer lezen

Het plaatsen van de tegels plannen

Alvorens met de betegeling te starten, is het belangrijk om de volgende parameters te bepalen:
 1. Tegelafmetingen
 2. Voegbreedtes
 3. Te betegelen oppervlak
Op basis hiervan kan je het volgende voorzien:
 1. De te kopen hoeveelheid tegellijm
 2. De grootte van de lijmkam
 3. Uit te voeren versnijdingen van tegels
 4. Het legplan
Maak eerst een legplan klaar in functie van het te betegelen oppervlak en de afmetingen van de tegels. Bepaal in welke as de tegels gelegd moeten worden zodat die goed gealigneerd zijn met de wanden. Trek daarna twee loodrechte assen met een potlood en begin met het leggen van de tegels waar de assen elkaar kruisen. Er bestaan verschillende manieren om de eerste as te bepalen. Hij kan getrokken worden ten opzichte van een deur, het midden van de ruimte of van een afsnijding in de kamer.
Meer lezen

De betonplaat reinigen

Maak de betonnen ondergrond schoon zodat deze stevig, droog, schoon en stofvrij is. Verwijder met de hand alle loszittende en/of niet-hechtende deeltjes.
Wat kan ik doen als de betonplaat niet vlak is? Als de ondergrond niet perfect vlak is, raden we u aan om die te herstellen. U vindt meer info over die klus in deze video: https://atelierknauf.be/nl/videos/betonvloer-egaliseren
Meer lezen

De hechtprimer mengen

Meng 1 eenheid Knauf Hechtemulsie met 4 eenheden water.
Waarom een hechtprimer aanbrengen op de betonnen vloer? De primer zorgt voor een homogenere zuigkracht van de ondergrond en verbetert de hechting van de tegellijm.
Meer lezen

De hechtprimer aanbrengen

Breng de Knauf Hechtemulsie aan met een kwast, een borstel of een roller. Verwijder overtollig product onmiddellijk om plasvorming op het oppervlak te voorkomen.
Meer lezen

De tegellijm mengen

Vul een voldoende grote kuip eerst met ongeveer 8 liter schoon water. Voeg vervolgens 25 kg Supraflex-tegellijm in poedervorm toe. Lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door zodat je de juiste verhoudingen water/poeder in acht neemt, alsook de verwerkingsrichtlijnen. Gebruik een elektrische menger (max. 600 omw./min.) of bij kleine hoeveelheden een aangepast mengijzer op een elektrische schroevendraaier. Meng het water en het poeder tot een homogene en klontervrije pasta. Laat dit 5 minuten rusten en herhaal het mengen nadat je de mengas hebt schoongemaakt.
Hoe kies je je tegellijm? Kies de tegellijm in functie van de toepassing. Moet je binnen of buiten werken? Is er een vloerverwarming? Worden de tegels op de vloer of aan de wand aangebracht? In een vochtige ruimte of niet? Voor vloertegels van groot formaat (vanaf een zijde van 60 cm) raden we onze Supraflex-lijm aan.
Goed om te weten: De aangemaakte Supraflex-tegellijm kan gedurende 8 uur worden verwerkt voor de grijze versie en 6 uur voor de witte versie.
Een tip van de pro: Voeg altijd het lijmpoeder aan het water toe, niet omgekeerd. Door deze volgorde te respecteren, loop je minder kans om in het mengsel klontervorming te krijgen.
Meer lezen

De lijm op de grond aanbrengen

Breng de tegellijm verticaal van boven naar beneden aan tot de eerder uitgezette referentielijn. Eindig vervolgens door de lijm horizontaal te kammen. Hierdoor zal de lijm zich beter hechten.
Hoe kies je je lijmkam? Er bestaan heel wat soorten lijmkammen. De breedte en de vorm van de vertanding kunnen verschillen. Doorgaans geldt het volgende: hoe groter de tegel, des te groter de benodigde hoeveelheid tegellijm en dus des te breder de tanden van de kam. Onthoud dat je voor kleine tegels een kam met kleinere tanden nodig hebt en omgekeerd voor grotere tegels.
Meer lezen

De lijm onder de tegels aanbrengen

Breng een dunne, vlakke laag tegellijm aan de achterkant van de tegels aan. Controleer eerst of er geen stof op aanwezig is. Is dat wel zo, reinig ze dan met schoon water.
Waarom lijm onder de tegels aanbrengen? Het is belangrijk om lijm aan te brengen op zowel de ondergrond als de achterkant van de tegels wanneer de zijden ervan langer zijn dan of gelijk aan 60 cm, of wanneer de tegels bestemd zijn voor locaties met druk verkeer. Deze techniek noemen we “dubbele verlijming”.
Meer lezen

De tegels plaatsen

Plaats de tegels binnen 60 minuten op de pas aangebrachte lijm, waarna je ze stevig aandrukt. Gebruik indien nodig een tegelzuignap. Druk de tegels met kleine roterende bewegingen goed in de lijm. Plaats vervolgens één of meerdere KLS nivelleerclips aan elke kant van de tegel, zoals in de video weergegeven. Let op: rond de tegel moeten minstens 4 clips worden geplaatst. Plaats ook een voegkruisje tussen alle tegels om de voegbreedte te bepalen.

Wist je dit? Zodra een tegel in de tegellijm is geplaatst, heb je nog ongeveer 15 min. om deze lichtjes te corrigeren.

Een tip van de pro: Om de lijmoverdracht te checken, kunt u een tegel in de lijm plaatsen en deze onmiddelijk wegnemen. Zo kan je de correcte overdracht van de lijm op de onderkant van de tegel controleren.

Belangrijk:
 • Om eventuele kleurverschillen tussen de tegels te vermijden, raden we je aan om de tegels met elkaar te mixen.
 • Gebruik de KLS nivelleerclips zeker niet om de voegbreedte te bepalen en zet hen nooit vast tussen twee tegels. Ze kunnen dan moeilijker verwijderd worden.
 • Vergeet de voegkruisjes niet te verwijderen voordat de lijm volledig droog is.
Meer lezen

De nivelleerspieën KLS plaatsen

Zodra de tegels en de nivelleerclips zijn geplaatst, breng je de nivelleerspieën zoals in de video weergegeven. Met de verstelbare speciale tang kan je deze gemakkelijker inbrengen.
Meer lezen

De tegels versnijden

Duid met potlood aan waar de tegel versneden moet worden. Voer de versnijding vervolgens uit met een handmatige tegelsnijder. Om niet-rechte tegels te snijden, gebruik je eerder een slijpschijf. In dat geval versnijd je eerst de zichtbare zijde van de tegel, en daarna de achterkant.
Meer lezen

Vlakheid en effenheid controleren

Controleer regelmatig met een waterpas of de tegels vlak liggen en corrigeer indien nodig. We raden aan dit regelmatig te herhalen om te verzekeren dat ze zowel verticaal als horizontaal op de juiste hoogte liggen. Gebruik een rubberen hamer en een diagonaal op de tegels geplaatste houten lat om de vlakheid te corrigeren. Dit kan je tijdens de werkzaamheden meerdere malen herhalen voordat de lijm hard is geworden.
Meer lezen

De tegels voegen

Als de tegels geplaatst zijn, kan je verder met het voegen. Bekijk hiervoor deze video of ga naar deze pagina om:
 • Te weten hoe u het voegmateriaal moet aanbrengen
 • Hoe u de tegels best moet reinigen
 • Hoe de plinten bevestigd moeten worden
Meer lezen

Uw shopping list

Vind het dichtbijzijnde verkooppunt