Tutorial details page banner
Video

Een inloopdouche bouwen

Samenvatting van de video

Bent u van plan om een inloopdouche van A tot Z te bouwen?

Ontdek in deze video hoe stapsgewijs te werk te gaan!

Wat hebt u nodig?

Benodigd materiaal

Benodigd materiaal

 • #{item}

Benodigde gereedschappen

Benodigde gereedschappen

 • #{item}

Uitvoering

Uitvoering

Stap voor stap

Wat hebt u nodig?

 • Knauf Inloopdouche – Afdichtingskit
 • Knauf Afdichtingset voor douche
 • Knauf CeraPoxy
 • Knauf CeraPoxy Wash
 • Knauf Chape
 • Knauf tegellijm (bv : Flex Max)
 • Knauf Tegelset
 • Een meter, een waterpas, een potlood
 • Een emmer
 • Een troffel
 • Een paar handschoenen
 • Een breekmes
 • Een mengkraan
 • Een tegelkam
 • Een staafmixer
 • Een spatel
 • Een rubberen hamer
 • Een tegelsnijder
 • Een aandrukspatel of een rubberen schraper
 • Een borstel
 • Een roller
 • Een stoffer
 • Een geschikte betegeling
Meer lezen

Voordat u begint

Maximale afmetingen van de inloopdouche:

Het dichtingsmembraan, dat deel uitmaakt van de Afdichtingskit voor inloopdouche, meet 1200 x 1500 mm. Aangezien er altijd een minimum van 10 cm van dit membraan op de aanpalende wanden en 10 cm overlapping op de vloer ten opzichte van de douchezone moet worden voorzien, kan met deze kit een douche van max. 1000 x 1300 mm op de vloer worden gecreëerd.

De plaatsing van betegeling voorzien:
Vóór de betegeling te starten is het belangrijk om de volgende parameters te bepalen:
 • De grootte van de douche
 • De afmetingen en de dikte van de tegels 
 • De breedte van de voegen
Op basis van deze informatie, kunt u het volgende voorzien:
 • De afmetingen van het membraan (let op: er moet rekening worden gehouden met de overlappingen op de omtrek)
 • De hoeveelheid tegellijm (meer info in de technische fiche)
 • De uitsnijdingen van de tegels
Meer lezen

Chape met een helling van min. 2%

De dekvloer onder de toekomstige inloopdouche moet een helling hebben van min. 2 % in de richting van de toekomstige afvoer. Controleer de positie van de afvoer.

Tips & tricks: als u de afvoer moet plaatsen, zorg ervoor dat het in het midden van de douche ligt, want dat maakt het later gemakkelijker om de tegels te snijden.
Meer lezen

De sifon plaatsen

Pak het materiaal van de inloopdouche - afdichtingskit uit. Plaats de sifon, die deel van de kit uitmaakt, en realiseer de waterdichte verbinding met de PVC-afvoerbuis. Een voeg binnenin de sifon zorgt ervoor dat de verbinding waterdicht is.

Tips & tricks: test en controleer de afdichting als de afwatering door een beetje water in de sifon te gieten. Gebruik een doek om na te gaan dat er geen lek is.
Meer lezen

Rondom de sifon opvullen

Om de stabiliteit van de afvoer te garanderen, moet deze in de ondergrond geklemd worden met behulp van Knauf Chape.

Meng de Knauf Chape in een emmer met water volgens de aangeduide hoeveelheden op de technische fiche van het product (gemengd met 2 liter water levert een zak Knauf Chape van 25 kg ca. 12,5 tot 13 liter mortel op). Vermijd om te natte mortel te gebruiken.

Bescherm de sifon door het deksel (meegeleverd in de kit) terug te plaatsen om te voorkomen dat er mortel in gegoten wordt en de sifon verstopt raakt. Vul het gat met inachtneming van de 2 % helling. Gebruik een spatel om de mortel te strijken. Wacht tot het product droog is alvorens met de volgende stap verder te gaan.
Meer lezen

Het oppervlak reinigen en de tegellijm mengen

Gebruik voor deze stap de Knauf Flex Max tegellijm of een flexibele tegellijm van min. klasse C2 (en bijkomende klasse S1 afhankelijk van de tegelafmetingen).

Met behulp van een tegellijmmenger, meng de Knauf Flex Max met water in een emmer (7 liter voor een zak van 25 kg). Het mengsel kan ongeveer 6 uren worden gebruikt.

Meng met een mechanische mixer tot het verkrijgen van een homogene en klontvrije pasta. Laat ongeveer 3 minuten rusten en meng opnieuw.

Tijdens deze wachttijd van 3 minuten moet u ervoor zorgen dat de ondergrond goed gereinigd is. Verwijder stof en resten van de dekvloer, evenals uitsteeksels in de ondergrond die het membraan tijdens de installatie zouden kunnen beschadigen.
Meer lezen

Het dichtingsmembraan met thermisch gelaste afvoergoot plaatsen (500 x 500 mm)

Breng met behulp van een troffel en een getande spatel van 4 tot 6 mm een dunne, gelijkmatige laag van tegellijm op de vloer aan, over een oppervlakte van meer dan 500 x 500 mm (afmetingen van het dichtingsmembraan met een thermisch gelaste afvoergoot).

Verwijder het deksel van de sifon, duw de afvoergoot in de sifon en plaats de rest van het membraan op de tegellijm.

Strijk het membraan glad met behulp van een spatel of een aandrukspatel op de vloer om een perfecte afdichting tussen het membraan en de tegellijm te verkrijgen. Zorg ervoor dat er tijdens de installatie geen plooien in het membraan ontstaan.
Meer lezen

Het dichtingsmembraan plaatsen (1200 x 1500 mm)

Markeer met een meter en een potlood de randen van de toekomstige plaats van het membraan, om zo het oppervlak aan te duiden waarop u de tegellijm zal aanbrengen.

Opmerking: het membraan moet min. 10 cm hoog op de wanden komen om een goede afdichting tussen de muur en de vloer te garanderen. Het membraan moet ook min. 10 cm verder reiken dan de voorziene douchezone op de vloer.

Verlijm met een getande spatel eerst de wanden en dan de vloer met een gelijkmatige laag tegellijm op het afgetekende oppervlak. Zorg ervoor dat het afvoergat tijdens dit proces niet wordt geblokkeerd door de lijm.

Plaats het dichtingsmembraan op de lijm en strijk het membraan glad met een spatel of een aandrukspatel om een perfecte hechting van het membraan te verkrijgen, waarbij eventuele luchtbellen worden weggewerkt. Druk de hoeken voorzichtig aan om scheuren of gaten in het membraan te voorkomen.

De overlapping van de dichtingsmembranen moet altijd gebeuren in de richting van de waterstroom.

Tips & tricks: breng voor de douchehoek een dunne laag tegellijm aan op de vouw om een gladde, waterdichte hoek te creëren.
Meer lezen

De dichtingsbinnenhoek plaatsen en de plaatsing van de membranen afwerken

Voor een perfecte afwerking van de doucheruimte gebruikt u de binnenhoeken van de kit.
Breng met een spatel een dunne laag van tegellijm aan op het douchegedeelte (wanden en vloer) alvorens de binnenhoek te plaatsen.

Installeer de binnenhoek(en) met behulp van een spatel of een aandrukspatel om ervoor te zorgen dat deze goed vastgelijmd wordt en geen luchtbellen vormt.
Wacht tot het product droog is voordat u met de volgende stap begint, d.w.z. tenminste 24 uren.
Meer lezen

De overgang tussen de vloer en de wanden afdichten dankzij de afdichtband

Gebruik de Knauf Afdichtingset, die onder andere een afdichtemulsie en een afdichtband bevat, om de voeg tussen de vloer en de wanden te maken.

Open de afdichtemulsie en meng deze tot een homogene massa.

Breng met een kwast een eerste laag afdichtemulsie aan op de overgang tussen de bovenkant van het membraan en de muren.

Snijd een afdichtband op de juiste lengte af en druk deze stevig aan op de plaats waar u zojuist de emulsie (grondlaag) hebt aangebracht.
Meer lezen

De douchewanden afdichten

Ga verder met het afdichten van de verticale wanden volgens de aanbevelingen in de video: "Een doucheruimte afdichten voordat deze wordt betegeld".

Breng een eerste laag afdichtemulsie aan op het gehele oppervlak te betegelen met behulp van een kwast of een roller.
Breng vervolgens een tweede en derde laag aan voor een maximale afdichting van de muren.

Breng de tweede en eventueel de derde laag pas aan als de vorige volledig droog is. Wacht minimaal 3 uren (bij + 20 °C en 50 % relatieve vochtigheid). Raadpleeg de technische fiche voor meer details.
Meer lezen

Het dichtingsmembraan perforeren op de afvoerzone

Perforeer met een cutter het membraan op de plaats van het waterafvoergat.

Tips & tricks: maak een kruis in het midden van het gat en snijd dan elk kwart uit om een cirkel te maken.
Meer lezen

De vloer van de inloopdouche tegelen

Bepaal waar de tegels moeten worden gelegd en waar de voegen moeten komen.

Maak de uitsnijdingen in de tegels met een tegelsnijder of slijpmachine (afhankelijk van de vorm van de uitsnijdingen).

Gebruik een vod of een stuk stof om het afvoergat te vullen. Zo voorkomt u dat de afvoer verstopt raakt met tegellijmresten.

Leg de tegels rechtstreeks op het membraan met een flexibele tegellijm van min. klasse C2 (en bijkomende klasse S1 afhankelijk van de tegelafmetingen).

Tips & tricks: wij raden u aan om mozaïektegels of kleine tegels te gebruiken om het snijden te vergemakkelijken en de helling van de vloer te volgen. Kies geschikte tegels voor doucheruimtes, zodat de afvoer, de rooster en het roestvrij kader op het einde van de installatie correct geplaatst kunnen worden.

Opmerking: afhankelijk van het gekozen tegeltype wordt soms een dubbele verlijming aanbevolen (meer informatie in de technische fiche).

Plaats de tegels op de tegellijm en gebruik een rubberen hamer om het niveau te regelen. Zorg ervoor dat de tegels voldoende verlijmd zijn (min. 70 % contactoppervlak).
Meer lezen

Het niveau van de afvoerrooster controleren

Verwijder vóór het einde van de vloerbetegeling de beschermende doek van het afvoergat en controleer of de rooster correct zal kunnen geplaatst worden. Test het niveau door de rooster in het gat te plaatsen en pas het aan indien nodig.
Meer lezen

De helling naar de afvoer controleren

Gebruik een waterpas om te controleren of de helling naar de afvoer correct is.
Meer lezen

De douchewanden betegelen

Ontdek hoe de wanden van uw inloopdouche betegelen met de video "Een douchewand betegelen".

De voegen tussen de tegels kunnen na 18 uren op de wand en na 20 uren op de vloer worden opgevuld met een voegproduct zoals de Knauf CeraPoxy Joint. De voegen moeten worden behandeld met een geschikt flexibel afdichtingsmiddel.
Meer lezen

Het CeraPoxy Joint voegmiddel voorbereiden en aanbrengen

Verwijder eventuele tegellijmresten met een spons.

Gebruik de Knauf CeraPoxy Joint om uw inloopdouche-voegen te voegen. Dit voegmiddel is verkrijgbaar in verschillende kleuren. In deze video hebben we, voor een perfecte aansluiting met de grijze tegels, voor CeraPoxy cementgrijs gekozen.

CeraPoxy is een twee-componenten voegmiddel. In de emmer vindt u component B, de verharder, die in een aparte verpakking is geplaatst, en component A, de voegpasta.
Meng component B zorgvuldig totdat een homogene gekleurde pasta is verkregen en giet deze vervolgens in de emmer met component A.
Meng component A met component B mechanisch bij lage snelheid (d.w.z. max. 400 omw/min) tot een mengsel van uniforme consistentie en kleur wordt verkregen.
Het eindmengsel moet binnen 45 minuten worden aangebracht. (bij 23 °C en 50 % relatieve vochtigheid). Het is aan te raden om de emmer CeraPoxy Joint vóór gebruik 2 à 3 dagen te bewaren bij een temperatuur van +/- 20 °C.

Voor meer informatie over de toepassing van CeraPoxy Joint, zie de video "Een keramisch parket voegen".

Breng met een rubberen spaan het voegmiddel tussen de tegels aan en zorg ervoor dat de voegen tot de volledige dikte van de tegels worden opgevuld.
Meer lezen

De tegels reinigen en het roestvrij kader plaatsen

Gebruik de CeraPoxy Wash en de Knauf Tegelset om de tegels in uw inloopdouche te reinigen voor een perfect eindresultaat.

Om de CeraPoxy Wash te gebruiken, schud goed de fles voor gebruik zodat de vloeistof zich gelijkmatig kan verdelen. Verdun ongeveer 50 ml van het product in 5 liter schoon water en meng alvorens het oppervlak te reinigen.
Vergeet niet om de spons regelmatig uit te spoelen met behulp van twee bakken water (een emmer en de Knauf Tegelset): één om het overtollige mengsel te verwijderen en de tweede om de spons uit te spoelen.

Opmerking: de CeraPoxy Joint kan slechts 45 minuten gebruikt worden, dus overschrijdt deze tijd niet voor het reinigen. Als het eenmaal uitgehard is, kan het niet meer gereinigd worden.

Voor meer informatie over de toepassing van Knauf CeraPoxy Wash, zie de video "Een keramisch parket voegen".

Als de tegels schoon zijn, plaats het roestvrij kader van uw inloopdouche met de glanzende kant naar boven en bewonder het eindresultaat!
Meer lezen

Uw shopping list

Vind het dichtbijzijnde verkooppunt